Hej Reader,
I gårdagens mejl pratade vi om att det är viktigare att spara tillsammans med barnen än till dem. Att det ekonomiska självförtroendet och kompetensen över deras livstid kommer ge en större utväxling än en summa när de fyller 18 år.
Med det sagt så inser vi också att i övergången till att bli vuxen sker ett par stora skiften:
- Man ska skaffa ett eget boende
- Man ska börja sköta och ta ansvar för hela sin privatekonomi själv
- Man ska skaffa sitt första jobb / börja studera
Alla dessa tre skiften är ganska stora och underlättas självklart av en påse pengar. Nedan följer några av de guldkorn vi har plockat upp längs vägen.
Tips 1. Spara, men spara inte för mycket
Det är en fin balans mellan stötta och curla där man löser problem. Utifrån ett psykologiskt perspektiv bör de fortfarande kunna känna känslan av att "jag kan själv".
Rent konkret kan det innebär att t.ex. hjälpa till med att stå som medlåntagare på bolånet, hjälpa till med max två tredjedelar (inte hela) kontantinsatsen. Låt dem få jobba och anstränga sig och t.ex. matcha deras insats.
I boken "Gör ditt barn rikt" konstaterade vi ett maxbelopp någonstans runt 150 - 250.000 inkl. allt där majoriteten var kontantinsats till boende i storstad. För tydlighetens skull: det är helt okej att INTE spara till barnen. Vi fick ingen summa när vi fyllde 18 och det har gått bra ändå inkl. 12 år i en hyresrätt vi älskade.
Tips 2. Om du har flera barn, spara till dem i en gemensam pott
Många gör misstaget att spara till de olika barnen man har på olika konton. Vi brukar avråda från det på grund av rättviseskäl - beroende på vilken tidsperiod det är kan det skilja väldigt mycket. Som exempel; på Instagram konstaterar vi att exakt samma sparande till mig och min bror hade gett mig 1 miljon mer än till honom(!).
Vårt tips är således spara till alla barnen i en pott i ditt namn.
Tips 3. Fundera på vems namn du sparar i
Det som många inte vet är att om man sparar till barnen i deras namn, så är det deras pengar från stunden du har gjort överföringen. T.ex. kan du ofta inte föra tillbaka pengar om du skulle behöva dem och när barnen fyller 18 år har du inte heller någon påverkan på dem.
Vi har löst det genom att vi har både och:
- Ett sparande till barnen i deras namn där de får träna och växa med sina pengar. De har full insyn, får vara med och välja fonder - typ det vi tränar i julkalendern och månadens aktie (mer om det senare)
- Ett gemensamt sparande till barnen i vårt namn(*) som de inte har insyn i som vi kommer använda för de tre skiftena enligt ovan.
Tänk även att om beloppet blir riktigt stort, typ 400.000 kr, så behöver man anmäla det till överförmyndarmyndigheten. Också något vi inte visste om.
(*) På grund av att vi använder LYSA för vårt sparande så har vi valt ISK som kontoform. Men det finns fördelar med Kapitalförsäkring i händelse av dödsfall då de pengarna går direkt till barnen då man kan sätta dem som förmånstagare.
Tips 4. Spara till dem på samma sätt som vanligt
Föga förvånande gäller exakt samma principer för framgångsrikt sparande oavsett om man sparar till sin egen pension, till barnen, till ekonomisk frihet eller något annat:
Spara långsiktigt, regelbundet, automatiskt i en bred, billig och global aktieindexfond med en avgift om max 0.4%. Balansera risken med räntefonder och bankkonto baserat på sparhorisont. Var lat, passiv, oengagerad, ointresserad och oinloggad. Sitt still i båten. Just. Keep. Buying.
Tips 5. Låt barnen växa med pengarna och håll dem inkluderade
Föga förvånande blir det sista tipset att lära dem om pengar. Att be någon sätta sig bakom ratten på en bil utan att ha övningskört blir inget bra. På samma sätt att ge någon pengar utan att de har fått växa med dem blir inte bra. Det är en stor anledning till att vi själva kör konversationerna i julkalendern nu. Vi tror att det är för sent att göra det på 18-års dagen.
Som vi sa igår, du får väldigt gärna göra julkalendern tillsammans med oss, men det viktiga är egentligen att du gör det.
Ifall du inte vill få fler utskick om julkalendern kan du klicka här.