Hej Reader,
Alla föräldrar vill sitt barns bästa och ge dem en bra start i livet. Så även jag och Caroline. När vår äldsta föddes 2011 skrev jag en, nu i efterhand jättepinsam, artikel om hur hon skulle bli miljonär när hon fyllde 18 år. 🙈
Som tur är, hjälpte RT-communityn mig att längs vägen inse att:
- Summan pengar man kan ge sina barn på 18 års dagen är väldigt liten i förhållande till den inkomst de kommer ha i livet. Särskilt om de investerar den.
- Därför är det mycket bättre att fokusera på att ge dem en ekonomisk kompetens och ett ekonomiskt självförtroende. Det är långt mer värdefullt.
- Att dessutom ge bort en stor summa pengar stjälper mer än det hjälper eftersom det tar bort det egna initiativet, drivkraften och känslan av att "jag klarade det själv." Något som man faktiskt önskar sina barn.
Problemet är att - till och med vi som jobbar med och kan ämnet - tycker att det är klurigt att prata om pengar och ekonomi med vår dotter (13 år) och syskonbarn (16 och 18 år).
Det är svårt att hitta något naturligt tillfälle och när tillfället väl infinner sig så ska man säga något smart, inte upprepa sig och göra det tillräckligt intressant på de där 3 minuterna man har på sig innan tonåringen zonar ut. Jättesvårt tycker jag. 🙀
Vi kan inte hjälpa dig med hela konversationen med tonåringen, men med hjälp av RikaTillsammans julkalendern vi kan hjälpa dig med att slippa fundera på ursäkten att prata om ekonomi och den pedagogiska strukturen kring vilka saker som bör tas upp, hur de kan förklaras och i vilken ordning de kan tas.
Den pedagogiska strukturen kan du faktiskt hitta i forumet för veckans kortavsnitt. De fem delarna som vi landade i som viktigast, och utvecklar i forumet, är:
- Del 1. Pengar är till för att användas
- Del 2. Pengar du inte behöver just nu kan du låna ut och investera
- Del 3. Aktier: ett sätt att dela på vinsten och risken
- Del 4. Låt pengarna jobba hårt för dig istället för att jobba hårt för dem
- Del 5. Öka din inkomst.
- Del 6. Risk är priset vi betalar för avkastning
Gillar du den och har en tonåring, beställ julkalendern och häng på. Annars kan du spara den för framtiden eller göra en egen variant om du tycker att något saknas (hör gärna av dig i så fall också så att vi får feedbacken).
Hälsningar,
Jan
PS. Det är inte fel att spara till barnen. Det gör vi också, men det är inte där fokuset ligger. De kommande dagarna kommer du få även några tips att tänka på i sparandet till dem.
PS2. Detta är en liten extra mejlserie om sparande till och med barn, om du inte vill få fler sådana mejl, men vara kvar på vår veckobrevslista klicka här:
- Avprenumerera bara från vår mejlserie med tips om barn och ekonomi
PS3. Julkalendern ingår utan kostnad för dig som är Patreon-medlem på indexfond-nivån. Klicka här för mer info isf. 💪
Kul kommentar om julkalendern från testgruppen som kör just nu
Vi har en testgrupp som ligger lite före i julkalendern för att testa ut den i förväg. Här är vad Caroline (inte min fru 😊) som är med i vårt testgrupp och gör julkalendern i förväg sa efter första luckan:
Min dotter är 14 år och när jag introducerade för henne att vi skulle göra en julkalender om ekonomi och livet tillsammans såg jag en nyfikenhet (jag hade kunnat få ett brutalt nej också) och när jag nämnde att hon skulle få pengar gick hon från försiktig optimism till extremt positiv. Uppenbarligen har pengarna en bra effekt, åtminstone initialt.
Pengarna som Caroline nämner är en del vi föreslår för att hålla upp tonåringens intresse. Det är en utmaning som heter duga! 🤣 Därav rekommenderar vi även att räkna med att i varje lucka ge bort ca 50 - 100 kr, både i form av ett incitament men framförallt som ett verktyg att ha att investera.